Zorgen over opleiding en banenmarkt verkeersvliegers

over 3 years In: _Algemeen

De pilotenvakbond VNV is bezorgd over de kwaliteit van pilotenopleidingen op de Nederlandse vliegscholen. Door de slechte arbeidsmarkt en dure opleiding verlagen scholen hun selectie-eisen.

Vicevoorzitter van de VNV Steven Verhagen meldt dat een vliegschool het vak natuurkunde uit de selectie-eisen heeft gehaald. Hij vreest dat andere opleidingen dit voorbeeld zullen volgen, omdat het aantal aanmeldingen terugloopt vanwege de kosten van de opleiding en de slechte arbeidsmarkt. Verhagen zegt:

“Momenteel zijn er meer dan duizend werkloze Nederlandse piloten en is de situatie op de arbeidsmarkt zorgelijk.”

Azië

Uit een inventarisatie van VNV blijkt dat van een groep van 550 ondervraagde vliegers die sinds 2008 afstudeerden, 66 procent geen baan heeft. De Nederlandse markt zit op slot en ook in Azië kunnen jonge vliegers niet langer zo makkelijk terecht als eerder. Verhagen:

“Daarnaast worden geen harde garanties gegeven voor een baan voor onbepaalde tijd en soms ook gaat het om een tijdelijk contract bij een maatschappij die in Europa op de zwarte lijst van luchtvaartmaatschappijen staat.”

Financiering

De vicevoorzitter van de vakbond wil met name de financiering voor de pilotenopleiding gewijzigd zien. Een vliegopleiding kost gemiddeld 150 duizend euro. “Die opleidingskosten zijn de molensteen om de nek van de vliegers zonder baan. Piloten komen tijdens hun opleiding niet in aanmerking voor studiefinanciering en de rente van de studieschuld is niet aftrekbaar.” Daar moet volgens Verhagen verandering in komen.

De VNV lanceerde vandaag de website wordpiloot.nl, deze moet eerlijker informatie geven over opleidingen en carrièrekansen voor piloten.


Lees ook

loading...