Zembla: uw hypotheek als melkkoe

meer dan 3 jaar geleden In: _Algemeen

Waarom is de hypotheekrente zo hoog in Nederland, hoger dan in de landen om ons heen? Televisieprogramma Zembla heeft vanavond het antwoord.

Volgens hoogleraar mededinging Maarten Pieter Schinkel van de Universiteit van Amsterdam wordt de hoge hypotheekrente in Nederland veroorzaakt door een gebrek aan concurrentie op de hypotheekmarkt. In Zembla zegt Schinkel dat we hierdoor honderden tot duizenden euro’s per jaar teveel rente betalen voor onze hypotheek.

Hoogleraar economie Sweder van Wijnbergen van dezelfde universiteit zegt in de uitzending dat voormalig minister Wouter Bos van Financiën een grote fout heeft gemaakt, toen ING in 2008 tientallen miljarden staatssteun kreeg. Neelie Kroes moest daar als eurocommissaris voor Concurrentie toestemming voor geven.
Voorwaarde was dat ING een prijsleiderschapsverbod kreeg, wat betekende dat de bank zijn hypotheken niet goedkoper mocht aanbieden dan concurrenten die geen staatssteun hadden ontvangen.

Bos ging niet in op aanbod

Maar na een noodkreet van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) dat deze maatregel de Nederlandse hypotheekmarkt zou belemmeren, bood Kroes aan Bos aan om af te zien van het prijsleiderschapsverbod voor ING. Kroes bevestigde dit in de uitzending en zei dat Bos niet op haar aanbod inging. Bos (PvdA) liet Zembla per e-mail weten dat hij zich de gang van zaken niet kan herinneren.

Volgens de banken zijn de hoge kosten die ze door de kredietcrisis moeten maken de oorzaak van de hoge hypotheekrente.


Lees ook

loading...