RÖC begint met opleiding heavy metal

bijna 3 jaar geleden In: _Onderwijs & Wetenschap

Een School of Rock, maar dan voor het allerluidste genre. Dat moet de Metal Factory in Eindhoven worden, waar komend schooljaar een mbo-opleiding voor metal start.

Nederland draait al een tijdje goed mee in de internationale metalscene met bands als Textures, Epica en Vanderbuyst. Dat was het Summa College in Eindhoven ook opgevallen. Eerder deze week kwam de instelling naar buiten met een specialistische muziekopleiding voor metal.

Niet alleen geshred, ook management

Bedoeling is dat de opleiding in drie jaar alle ins en outs van het bestaan van de metalmuzikant uitlicht. Niet alleen het muzikale aspect dus, maar ook het organisatorische. Denk bijvoorbeeld aan management, het opzetten van een toer en het regelen van de merchandise. Zaken die vaak worden vergeten door musici. Kijk maar eens naar de docu over Anvil. Volgens het persbericht van de opleiding is er zelfs veel geld mee te verdienen.

“Sterker nog, de geldstromen vanuit de Metalscene zijn zeer relevant voor zowel de nationale als de internationale muziekindustrie.”

De opleiding gaat komend schooljaar van start; er is ruimte voor 35 studenten.

Geen overkill muziekopleidingen

Het is niet de eerste keer dat er een muziekopleiding in Nederland wordt opgezet. De Rockacademie in Tilburg en de Popacademie in Leeuwarden bieden beide op hbo-niveau al een muziekopleiding aanbieden en voor het mbo is daar de Herman Brood-Academie in Utrecht. Neem daar ook nog de vele conservatoria in Nederland bij, en overkill dreigt. Op 3voor12 stelt initiatiefnemer Johan van Stratum - tevens bassist bij Stream of Passion - dat er wel degelijk ruimte is voor een dergelijke studie:

“Metal bleef een ondergeschoven kindje onder de muziekopleidingen. De andere opleidingen zijn vaak gericht op pop en rock.”

Locatie Eindhoven is histörisch

Eindhoven heeft van oudsher al een sterke reputatie op het vlak van metal. Het was de bakermat van Dynamo Open Air, het legendarische festival waar in de jaren tachtig en negentig alle grote metalbands van deze planeet speelden. Voor de opleiding zelf zijn al een paar bekende namen uit de Nederlandse scene aangetrokken. Floor Jansen (ReVamp, Nightwish}, Stef Broks (Textures) en Ruud Jolie (Within Temptation). Stuk voor stuk bands die ook in het buitenland actief zijn. Of de opleiding ook voorziet in vakken waarin studenten les krijgen in metalspelling (de metal-umlaut), is nog niet bekend.

Op 20 april houdt Metal Factory een open dag in Dynamo, Eindhoven.


Lees ook

loading...