PvdA jaagt ZZP’ers de gordijnen in

bijna 3 jaar geleden In: ZZP

Onrust in ZZP-land. Dankzij een blogje van econoom Mathijs Bouman op Z24 is duidelijk geworden dat de PvdA de zogeheten arbeidskorting voor zelfstandige ondernemers wil afbouwen. Op een nogal stiekeme manier.

Bij de Stichting ZZP Nederland klinkt luide kritiek op het voorstel dat ondernemers berooft van een belastingvoordeel. Kosten voor zzp'ers: zo'n 600 tot 800 per jaar, schat ZZP Nederland.

Het protest tegen de voorgestelde lastenverzwaring, die 800 miljoen moet opbrengen, wordt aangevoerd door D66-raadslid te Utrecht, Bram Fokke die de site zzpboete.nl lanceerde.

Dat het zo lang heeft geduurd voordat de ZPP´ers wakker werden, komt omdat de PvdA de maatregel niet in het verkiezingsprogramma heeft staan, maar alleen naar het Centraal Plan Bureau stuurde voor doorrekening.

"Het verschil in belastingdruk tussen zelfstandigen en werknemers is groot geworden"

PvdA-kamerlid Ed Groot heeft gereageerd en tegenover Bouman per email toegegeven dat de maatregel is aangekondigd:

"Het verschil in belastingdruk tussen zelfstandigen en werknemers is zo groot geworden dat - ook volgens het Centraal Planbureau - een ongezonde trend naar fiscaal gedreven (schijn) zelfstandigheid gaande is. Dat is slecht voor de welvaart en het is oneerlijk ten opzichte van werknemers die steeds meer belasting moeten betalen. Want de schatkist moet toch gevuld."

Volgens Johan Marrink van ZZP Nederland getuigt het plan van minachting richting de ZZP’er, schrijft hij op zijn site:

"Het lijkt er op dat de PvdA de ZZP’er wil beboeten voor hun inzet en durf om zelf voor een eigen inkomen te zorgen. Met name de groep oudere zelfstandigen die gestart is als zelfstandige omdat men niet meer voor een loondienstverband in aanmerking komt worden dubbel afgestraft. Deze mensen tonen hun goede wil om uit een uitkering te komen, nemen risico en worden nu als schijnzelfstandige bestempeld."

Kandidaat-kamerlid voor de PvdA Mei li Vos heeft ZZP Nederland bericht dat de plannen om de arbeidskorting af te schaffen deel uitmaakt van een groter plan om de belastingen voor ZZP'er te vereenvoudigen. Wat dat grotere plan is, kan ze nog niet zeggen.

Ironisch genoeg zegt Vos juist op te komen voor ZZP'ers en profileert zij zich sterk op het thema zelfstandig ondernemerschap.

Op haar facebook-pagina verdedigt Vos de maatregel:

"De PvdA wil de arbeidskorting afbouwen omdat die in feite een dubbele aftrekpost is. Hij is bedoeld om je een vrijstelling te geven voor de kosten die je maakt voor je werk (laptop, gereedschap, materialen) maar die mag je als zelfstandige al aftrekken. Dat is dubbelop. Het geld dat we ermee vrijspelen willen we inzetten voor gerichte ondersteuning van de lage inkomens. Dus ook zelfstandigen met een laag inkomen."


Lees ook

loading...