Laat je cv er tussenuit springen: deze zijn allesbehalve saai!

meer dan 3 jaar geleden In: _Personeel & Organisatie

Nu de arbeidsmarkt zo overvol is, wordt het als sollicitant steeds moeilijker op te vallen. Een beetje populaire baan kan al gauw rekenen op een paar honderd reacties. Hoe laat je jezelf in die stapel opvallen?

Geachte mevrouw/meneer,

Uit de vele reacties is onze keuze in de eerste selectie gevallen op kandidaten die qua werkervaring beter aansluiten bij het door ons gewenste profiel. Helaas is daarbij de keuze niet op uw cv gevallen.

Met vriendelijke groet,

Het is zo’n typische standaardbrief met dat typische standaardantwoord waaruit je helemaal niets kan opmaken behalve dan het feit dat je niet wordt uitgenodigd voor een gesprek. Of erger, nog niet eens tot de eerste selectie hoort. Het kan zelfs zijn dat je brief niet eens gelezen is.

Zo hoorde ik eens van een bedrijf dat zoveel brieven kreeg dat de chef bij het zien van de stapel sollicitaties de moed hem in de schoenen zonk. Daarop halveerde hij de stapel, gooide de ene helft bij het oud papier en zei over de andere helft: ‘zo deze gaan we eens bekijken’.

Stuur je cv eens op als opvouwbare doos, dan weet je zeker dat je opvalt. Afbeelding via visualresume.comStuur je cv eens op als opvouwbare doos, dan weet je zeker dat je opvalt. Afbeelding via visualresume.com

Dat is natuurlijk een uitzondering, zo valt te hopen althans. Maar doorgaans is de regel wel dat hoe groter de hoeveelheid reacties, hoe groter de kans dat werkgevers in eerste instantie puur gaan selecteren op het cv, en dat die brief waar je zo zorgvuldig op hebt zitten zwoegen, niet eens aan bod komt. In dat geval helpt het enorm als je cv eruit ‘knalt’. Hoe je dat doet? Er zijn allerlei tools op internet die je daarbij kunnen helpen.

Diverse sites met sjablonen en templates kunnen je dus op weg helpen om je cv te pimpen. Eigenlijk is het best raar dat de meeste cv’s er zo standaard uitzien als je erover nadenkt. Vooral als je ziet wat je allemaal voor moois van je cv kan maken en hoe je daarmee je persoonlijkheid juist beter tot uitdrukking kan brengen. Hier een paar voorbeelden ter inspiratie.

CV van Aaron Wester via visualresume.comCV van Aaron Wester via visualresume.com

Ook origineel: een cv als een metroplattegrond:

CV van Jack de Manche via visualresume.comCV van Jack de Manche via visualresume.com

Of een speelautomaat:

cv van Roel Cruz via visualresume.comcv van Roel Cruz via visualresume.com

Woordwolken of wordclouds zijn ook altij populair:

Afbeelding cv via visualresume.comAfbeelding cv via visualresume.com

Net als grafieken, tabellen, tijdlijnen:

Afbeelding via visualresume.comAfbeelding via visualresume.com

En mindmaps of dartborden:

Afbeelding via visualresume.comAfbeelding via visualresume.com

Interactief cv

Wil je nog een stapje verder? Dan kan je ook eens een interactief cv proberen. Het is even een uurtje klooien, maar het loont uiteindelijk de moeite. Kijk bijvoorbeeld eens naar Prezi:

En Sliderocket heeft ook een paar prachtige templates:

Er wordt wel eens tegengeworpen als nadeel van een origineel cv dat het te ingewikkeld is. Werkgevers willen in een oogopslag zien wat je competenties zijn, je ervaring en je opleiding. Dat kan kloppen, maar zal afhankelijk zijn van het bedrijf waar je solliciteert. Bij een hippe startup kan je ongetwijfeld wat frivoler zijn dan bijvoorbeeld bij een traditioneler bedrijf. Maar als je wil laten zien dat je onorthodox bent en creatief dan kan het heel goed werken. Want zeg nou zelf, zo’n cv maakt toch nieuwsgierig naar de kandidaat erachter?


Lees ook

loading...