Demotie bij Capgemini: de reacties

ongeveer 3 jaar geleden In: _Algemeen

Het nieuws dat Capgemini aan werknemers gaat vragen een deel van hun salaris in te leveren, heeft tot veel reacties geleid. De demotie wordt met instemming, maar ook met woede ontvangen.

Taboe

Demotie wordt langzaam bespreekbaar, schrijft NRC Handelsblad vandaag. In het afgelopen jaar zijn in zes van de 385 cao-akkoorden expliciet afspraken gemaakt over demotie. Het gaat met name om bedrijven in de financiële dienstverlening, zoals ABN Amro en SNS Reaal. Volgens het artikel is demotie één van de laatste arbeidsmarkttaboes en staan vakbonden niet te trappelen het beloningsbeleid nu te herzien, omdat ze al veel verworven rechten van met name oudere werknemers hebben zien afbrokkelen.

Kenners, columnisten, vakbonden en werknemers van Capgemini verschillen van mening over het nut en de wenselijkheid van demotie.

Ad Seelen (54), personeelsmanager bij Capgemini in NRC Handelsblad:

“Elk jaar krijg je in een functioneringsgesprek met een HR-manager te horen wat je marktwaarde is. En je merkt het zelf ook als klanten je niet meer willen, omdat je als werknemer te duur bent voor je kunnen. De meesten hier weten wel dat ze te veel verdienen.”

Frank Broos (34), manager external resources in NRC Handelsblad:

“Deze ronde gaat ervoor zorgen dat mensen met talent door kunnen groeien. Capgemini gaat betalen naar prestatie. Dit is geen bedrijf om op je lauweren te rusten. Als Albert Heijn structureel te veel voor zijn artikelen vraagt, gaat de consument naar de concurrent.”

Reinier Castelein, Vakbond de Unie in NRC Handelsblad:

“Dit is onderdeel van de totoaalvernietiging van de oudere werknemer.”

Columnist Peter de Waard in De Volkskrant:

“Nederland zal als een van de meest open economieën in de wereld concurrerend moeten blijven. Demotie kan daarbij helpen - niet rücksichtslos met 10 procent zoals nu bij Capgemini, maar in kleine stapjes na bijvoorbeeld het 50ste levensjaar. Ouderen zijn nu eenmaal niet onfeilbaar.”

Ton Wilthagen, professor aan de Universiteit Tilburg en arbeidsmarktdeskundige in Trouw:

“De FNV kan wel roepen dat het schandalig is, maar zo’n werknemer denkt: allemaal leuk en aardig maar jij hebt zo nog een baan en ik niet. Wil je 5 procent inleveren of afglijden naar de uitgeklede WW van Asscher? Die keuze is niet moeilijk te maken.”

Errol Keyner, adjunct-directeur bij de Vereniging van Effectenbezitters, in een analyse op Z24.nl:

“Op een enkele verstokte communist of een verdwaald vakbondslid na, hangt in de 21ste eeuw gelukkig iedereen het principe “loon naar werken” aan. De torenhoge marginale belastingtarieven dempen vervolgens de keiharde wetten van het marktmechanisme en dwingen grootverdieners tot solidariteit. Uiteindelijk belanden alle koppen daarmee in de buurt van het maaiveld en kan links Nederland opgelucht ademhalen.”

Hoogleraar René Schalk aan de Universiteit van Tilburg in nrc.next:

“Als je als werkgever opeens het salaris verlaagt, dan zeg je dat contract eenzijdig op. Als je dat niet goed uitlegt, als je bijvoorbeeld vertelt dat werknemers eigenlijk al jaren te veel betaald hebben gekregen, dan kan dat als een schending van dat contract voelen.”

Ronald Dekker, arbeidseconoom Universiteit van Tilburg bij BNR:

“In de goede tijden hebben ze de dure werknemers weggekocht bij andere bedrijven door ze hogere salarissen te bieden. In zekere zin hebben ze het probleem dus zelf gecreëerd.”

Stefan Sagel, arbeidsjurist bij De Brauw Blackstone Westbroek in het Financieele Dagblad:

“Dat bedrijven hun duurdere personeel een voorstel doen om hun salaris te verlagen is niet onsympathiek: de pijn wordt meer uitgesmeerd onder het personeel dan bij gedwongen ontslag.”

Herbert Blankesteijn in zijn column op BNR:

“Salarisverlaging zoals Cap Gemini voorstelt is weinig anders dan een bonus met een minteken. En we kennen de problemen daarvan. Een verband tussen het resultaat van je werk en je beloning kan stimuleren, maar stimuleert ook het kortetermijndenken. En hoe meet je het resultaat van een directeur of een secretaresse?”

Commentaar NRC Handelsblad:

“Beloning naar prestatie is logischer dan beloning op basis van dienstjaren. Dan nog zal het dikwijls voorkomen dat oudere werknemers meer verdienen dan jongere, omdat werkervaring en expertise ook een waarde vertegenwoordigen, evenals kennis van het eigen bedrijf. Daardoor zullen ouderen eerder een leidinggevende of andere vitale positie bezetten dan jongere werknemers. Daar is niets op tegen, zolang verrichte verdiensten voor het bedrijf en uitgekeerde beloningen door het bedrijf, en niet te vergeten (semi)overheidsinstanties, voldoende met elkaar sporen.”

Afshin Towhidi, CNV Dienstenbond in het Financieele Dagblad:

“Hier is blijkbaar sprake van achterstallig onderhoud door het bedrijf zelf. Die vierhonderd werknemers die volgens Capgemini te duur zijn, hebben niet van de een op de andere dag een achterstand in kennis opgelopen. Zoiets is een proces van jaren. Het bedrijf heeft te weinig geïnvesteerd in scholing en de werknemers zijn de dupe.”


Lees ook

loading...