Zeker zijn van een baan? Ga varen

ongeveer 3 jaar geleden In: _Onderwijs & Wetenschap

Het aantal banen in de zeevaartsector nam de afgelopen jaren toe naar 25.000, maar veel vacatures blijven onvervuld. In tijden van crisis stromen de zeevaarthogescholen vol met studenten op zoek naar een baan met een goed salaris.

NRC Handelsblad ging langs op het Maritiem Instituut Willem Barentsz (MIWB) op Terschelling. Het aantal aanmeldingen op die opleiding steeg dit jaar met 40 procent. Directeur Gerrit van Leunen zegt in de krant:

“Al tijdens hun stage krijgen de meeste van onze studenten een lucratief contract voorgeschoteld, waarbij de verdiensten aardig kunnen oplopen. De vraag is vele malen groter dan het aanbod. Niet alleen in Nederland.”

Veel vacatures worden ingevuld door buitenlandse zeelieden, terwijl Nederlandse reders een groot deel van hun vloot bij voorkeur met Nederlanders willen bemannen en prima startsalarissen bieden: gemiddeld 2.000 euro netto per maand voor een officier.

Vanwege de vergrijzing en het mogelijk aantrekken van de economie zal de vraag naar gekwalificeerd personeel blijven bestaan. Reders geven een stage- en een baangarantie voor nautische studenten. Toch haakt één op de vier à vijf studenten voortijdig af op de zeevaartschool. Gerrit van Leunen van het MIWB:

“Wij bieden geen kinderachtige studies aan. Studenten komen met gemak aan dertig lesuren in de week, plus tien uur zelfstudie, wat al met al veel is voor hbo-begrippen. Wie hier alleen maar komt met het idee om straks veel geld te gaan verdienen, die krijgt het lastig.”

Het artikel Kweekschool voor de grote vaart is vandaag te lezen in NRC Handelsblad.


Lees ook

loading...