Aanhoudende daling van banen in bouw, industrie en dienstverlening

meer dan 3 jaar geleden In: _Algemeen

De malaise in de bouwsector houdt nog even aan. In het derde kwartaal krimpt de vraag naar werknemers in de bouw flink ten opzichte van vorig jaar. Ook in andere andere branches daalt het aantal vacatures nog steeds, zo blijkt uit een arbeidsmarktanalyse van Yacht.

Het aantal gepubliceerde print en online vacatures neemt behoorlijk af met 25 procent in de bouw, 22 procent in de civiele techniek en 33 procent in de ruimtelijke ordening vergeleken met 2011. Overigens laten bijna alle sectoren een daling zien van het totaal aantal gepubliceerde vacatures in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Naast de verwachtte daling van 44 procent bij de overheid en zakelijke dienstverlening (advies- en ingenieursbureaus) met 22 procent, neemt ook het aantal banen in de industrie, zorg en financiële dienstverlening af. Alleen in de energie en telecomsector is een stijging van het aantal banen te zien.

Volgens Yacht blijkt uit verschillende onderzoeken dat door deze ontwikkeling een dreigend tekort aan technisch personeel ontstaat. De branchevereniging voor de ICT waarschuwde daar afgelopen vrijdag nog voor. Joost Duffhues van Yacht:

“Bedrijven moeten bedenken hoe ze kunnen blijven beschikken over de juiste kennis. Welke kennis is er momenteel in het bedrijf aanwezig en welke rol speelt die kennis in de core processen van het bedrijf? Welke kennis moet verder ontwikkeld worden om voorbereid te zijn op de toekomst en hoe borg je dat de kennis niet ongewenst de organisatie verlaat? Strategisch personeelsbeleid geeft op deze vragen antwoord.”

Bedrijven moeten zorgen dat ze schaars talent vasthouden zegt Duffhues:

“Uit recent onderzoek van ons naar trends en gedrag op de arbeidsmarkt blijkt dat 50 procent van de technische professionals graag meer uitdaging in zijn werk wil. Talent kan behouden blijven door hen aan nieuwe projecten te laten beginnen of door hen te laten starten in een zwaardere functie. De uitdagingen voor technici liggen in het vergroten van persoonlijke vaardigheden, vakinhoudelijk werk of iets volledig nieuws doen. Weet je dit te bieden als werkgever, dan heb je goede kans dat je de schaarse talenten binnen de poorten weet te houden.”

Stakingen bij Volkerswessels

Overigens publiceert Yacht de cijfers op de dag dat een groot gedeelte van de werknemers bij vastgoedbedrijf Kondor Wessels staakt. De medewerkers strijden voor een beter sociaal plan bij de dochtermaatschappij van Volkerwessels (Kondor Wessels) waar tien werknemers worden ontslagen. De staking is de tweede in anderhalve week bij dochters van Volkerwessels.

Bij een andere dochter, Visser & Smit Hanab, worden vandaag honderden handtekeningen aangeboden aan de directie als pleidooi voor een betere afvloeiingsregeling. Volkerwessels kondigde eind augustus aan ongeveer driehonderd banen te schrappen bij de verschillende werkmaatschappijen om ‘concurrerend en gezond’ te blijven. Het bouwbedrijf boekte in de eerste zes maanden 30 procent minder winst.

Yacht is overigens optimistisch over de middellange en lange termijn. Doordat de beroepsbevolking krimpt, de instroom bij bouwopleidingen stagneert en er een uittocht is van oudere werknemers zijn er nog steeds goede toekomstmogelijkheden in de bouwnijverheidssector.


Lees ook

loading...